Vette chardonnay (wijnen)
Wijnmakers die eikenhouten vaten gebruiken leren dat de smaak van vanille, toast, specerijen, rook en kokos zeer gewild voor de consument is. Het eikenhouten tijdperk is aangebroken.
€9,95
appel, abrikoos, peer, witte bloemen, hazelnoot, likje hout, botertje
Bio
€9,45
mandarijn, appel, ananas, mango, zeer bescheiden houtinvloed, honing, filmend, frisse stijl
Biodynamisch
€10,95
citrusfruit, wit steenfruit, mineralen, frisse zuren, bescheiden houtinvloed
€15,95
brioche, boter, citrus, ananas, kweepeer, kruiden, vanille, romig en vet
Te vergelijken met een witte Bourgogne
€18,95
wit fruit, honing, hazelnoot, botertje, gesuikerde kastanje, fris, 'vet', zuiver
€19,75
witte bloemen, citrusfruit, heel lichte houtinvloed, filmend, fris
€12,95
appel, subtiel tropisch fruit, beetje 'vettig', helder en fris, fijne zuren, vleugje room, geen waarneembaar hout
€10,95
citrusfruit, appelcompôte, kweepeer, ananas, fris, vetje, geen hout
€24,75
citrus, appel, geel steenfruit, mineralen, 'vet' maar met fijne zuren, subtiel botertje, koel, lengte
BIO
De naam chardonnay is bijna een merknaam geworden. Dit is begonnen toen Californië wijn begon te maken in navolging van de klassieke Franse stijl. Chardonnay is de lieveling van bijna iedere wijnboer. Je kan er complexe bewaarwijnen mee voortbrengen maar ook eenvoudige alledaags witte wijnen.
Een toegankelijke smaak van wijn met meer fruit, levendigheid met rijpe tonen. De opkomst van eikenhout. Oorspronkelijk had de wijnboer een houten wijnvat nodig als reservoir. Wat men door had is dat een goede dosering eikenhout de intensiteit en complexiteit van een wijn verhoogt. De smaak en structuur van de wijn veranderd.
Sinds de jaren 60 hebben roestvrijstalen vaten de plaats van de cementen of houten vaten ingenomen om kosten te verlagen. Dit zorgt voor een grotere frisheid van wijn. Staal geeft geen smaken af waar hout dat wel doet.
De naam chardonnay is bijna een merknaam geworden. Dit is begonnen toen Californië wijn begon te maken in navolging van de klassieke Franse stijl. Chardonnay is de lieveling van bijna iedere wijnboer. Je kan er complexe bewaarwijnen mee voortbrengen maar ook eenvoudige alledaags witte wijnen. Voor een kok kan het soms moeilijk zijn om houtige wijnen te combineren.