Verfijnen

Sorteren op
Omlaag

Witte wijn houtopvoeding

Wijnmakers die eikenhouten vaten gebruiken leren dat de smaak van vanille, toast, specerijen, rook en kokos zeer gewild voor de consument is. Het eikenhouten tijdperk is aangebroken.

Chardonnay wijn

De naam chardonnay is bijna een merknaam geworden. Dit is begonnen toen Californië wijn begon te maken in navolging van de klassieke Franse stijl. Chardonnay is de lieveling van bijna iedere wijnboer. Je kan er complexe bewaarwijnen mee voortbrengen maar ook eenvoudige alledaags witte wijnen.  Een toegankelijke smaak van wijn met meer fruit, levendigheid met rijpe tonen. De opkomst van eikenhout. Oorspronkelijk had de wijnboer een houten wijnvat nodig als reservoir. Wat men door had is dat een goede dosering eikenhout de intensiteit en complexiteit van een wijn verhoogt. De smaak en structuur van de wijn veranderd. 

Sinds de jaren 60 hebben roestvrijstalen vaten de plaats van de cementen of houten vaten ingenomen om kosten te verlagen. Dit zorgt voor een grotere frisheid van wijn. Staal geeft geen smaken af waar hout dat wel doet.

De Chardonnay is een druivenras dat in heel veel wijnlanden is aangeplant. Toch is het de druif die zijn voornaamste bekendheid kent door de belangerijkste groene druif te zijn in de Bourgogne streek. Slechts een klein deel van de witte wijnen uit deze Franse streek wordt van een andere druif gemaakt: Aligoté.

Hout in witte wijn

Witte wijn heeft enorm veel verschillende stijlen. De visie van de wijnmaker speelt een belangrijke rol in identieteit van de wijn. Daarnaast is de locatie en de hoogte van de wijngaarden belangrijk voor het resultaat. De rijpheid van de druiven hangt af van de koelte van het klimaat en hoogte de gelegen wijngaarden. Des te koeler het klimaat en hoger gelegen wijngaarden hoe minder rijp de druiven worden. Dit is ten behoeve van de frisheid van de wijn. Druiven kunnen na het oogsten met houtrijping opgevoed wordne. Dit gebeurt vaak in barrique. Soms wordt er in plaats van barrique hout opvoeding, houtsnippers of houtkrullen toegevoegd tijdens de rijping van de wijn.