Verfijnen

Sorteren op
Omlaag

Haras de Pirque Kopen?

Sinds 2014 is Haras de Pirque in handen van de befaamde Italiaanse wijnfamilie Marchesi Antinori, nadat ze al vanaf 2003 een samenwerkingsverband hadden. Die pakte de boel direct voortvarend aan. Er werden nieuwe strategieën ontwikkeld en er werd flink geïnvesteerd. De missie: de beste Chileense wijn maken die van deze grond kan komen. Of zoals Cecilia zegt: ‘We willen Pirque in de fles krijgen.’ Het landgoed van Haras de Pirque beslaat ongeveer 135 hectare en ligt in de Maipo Valley. Hier heerst een halfdroog mediterraan klimaat, dat sterk wordt beïnvloed door de nabijheid van het Andesgebergte en de koele invloeden van de Stille Oceaan in de open vallei. De temperatuurschommelingen zijn legendarisch. ‘s Nachts daalt de temperatuur hier met soms wel 20 tot 25 graden!’ Het gevolg is een langzame rijping van de druiven – en dat is een zegen voor de ontwikkeling van de aroma’s.
 

Maipo Valley

De bodem van de wijngaarden in Maipo is zeer gevarieerd. Het heeft een leem-kleistructuur en een goede drainage in het onderste gedeelte, en een leemachtige textuur met een rotsachtige ondergrond en grind in het bovenste gedeelte van de wijngaarden. Dit geeft interessante verschillen in textuur en structuur van de wijnen. Kenmerkend voor het terroir van de Maipo Valley is de minerale expressie, die in alle wijnen naar voren komt.

Wijnhuis Haras de Pirque

Ronduit spectaculair is de wijnkelder van Haras de Pirque, die de vorm van een hoefijzer heeft. ‘Vroeger stond er een paardenfokkerij op het land - goed, op een steenworp afstand van de huidige wijnkelder. Hier kwamen de beste renpaarden van Chili vandaan. Haras de Pirque is een eerbetoon aan dat verleden.’ Maar de paardenliefde blijkt nog dieper te gaan. ‘De vorige eigenaar van Haras de Pirque was gek op paarden. Hij had een sleutelhanger in de vorm van een hoefijzer aan zijn sleutelbos hangen en die liet hij aan de architect zien toen die hem vroeg wat hij voor ogen had voor zijn wijnkelder in spé,’ weet Cecilia te vertellen. Het is een uniek gebouw en schitterend om te zien, helemaal met de machtige Andes op de achtergrond. Tegelijkertijd is het ook heel slim gebouwd. Het ligt tegen een heuvel aan, waardoor de pas geoogste druiven alleen maar hoeven doen waar alles en iedereen goed in is: naar beneden vallen. Ook andere fasen in de wijnproductie maken gebruik van de zwaartekracht. Hierdoor wordt het gebruik van apparatuur beperkt en een hoge mate van energiebesparing en kwaliteit gegarandeerd. Duurzaamheid is erg belangrijk voor Haras de Pirque en leidend bij de hele bedrijfsvoering, van watermanagement tot aan ‘people management’. Uiteraard hoort daar ook biologisch boeren bij. Sinds 2006 ligt de focus op het maken van biologische wijn. In 2016 was de transitie naar biologische wijnbouw voltooid en inmiddels zijn alle rode wijnen gecertificeerd biologisch. Het hele proces, van druif tot fles, geschiedt op milieuvriendelijke wijze.