Wildwijnen

Wij helpen je graag om de perfecte match te vinden tussen jouw wildgerechten en onze wijnen.

Stoere rode & witte wijnen

Het wildseizoen is weer begonnen! En wat smaakt beter bij wild dan een goed glas wijn? Wildgerechten zijn hoog op smaak, wat vraagt om intensere wijnen. Maar let op, de wijn mag het gerecht nooit overheersen. Nog best lastig, hè?
Wij helpen je graag om de perfecte match te vinden voor jouw wildgerecht en onze wijnen.

Welke wijn bij welk gerecht?

Welke wijn past het best bij welk wildgerecht? Dit lijkt een makkelijke vraag, maar het antwoord is iedere keer weer een nieuwe puzzel. De ideale wildwijn bestaat simpelweg niet. Wild is er in vele soorten en smaken. Zo kun je onderscheid maken tussen klein en groot wild, wit en rood wild, wild met veren en wild met haren. Neutraal, licht wild dat kort gebakken wordt en uitgesproken, stoere wildstoofschotels die eindeloos getrokken zijn. Wildzwijn smaakt anders dan ree en zelfs de poot van een fazant is al anders van smaak en structuur dan zijn eigen borst. Alles heeft zijn volledig eigen en uitgesproken smaak. Nog knap lastig, dat wildseizoen!

Saus & garnituur

Zoals vaker geldt bij het zoeken naar een perfecte wijn-spijs combinatie: bijna belangrijker dan het wild zelf zijn de bereidingswijze van het wild, de saus en de garnituur dat je hierbij gaat serveren. Een stevige stoofschotel vraagt om een hele andere wijn dan een romige paddenstoelensaus. Net als klassieke zoete sauzen en garnituren weer beter uitkomen bij een andere wijn dan bijvoorbeeld een subtiele jus. Ook hierbij blijft het constant zoeken naar de juiste balans in smaken. Onze tip: veel blijven proeven en vooral vertrouwen op goed advies.

Wit Wild

Bij konijn, fazant en parelhoen kan een witte wijn een goede match zijn, maar dan moet de wijn wel een bepaald smaakprofiel hebben. Klein wild en gevogelte vragen beide om een witte wijn met een zekere concentratie en wat 'vet' in de smaak.

We hebben een aantal mooie wijnen voor je geselecteerd.

Bij

Rood Wild

Bij rood wild als haas, ree, hert, en duif hebben we te maken met vlees dat niet een extreem krachtige wildsmaak heeft. Maar het smaakt intenser dan een karbonade of een biefstuk. Dat vraagt om een karaktervolle, maar ook elegante rode wijn, met wat frisheid. Met onze selectie kun je fijn combineren.

Wildzwijn

Wildzwijn. Het is varkensvlees, maar het is sterker en intenser van smaak. Gebraden wildzwijn of als een mooie 'ragu' bij de pappardelle, hier moet je een wijn met spierballen inzetten. Een type Chateauneuf-du-Pape, rood uit Ribera del Duero, een Barolo of Brunello.

Wildpaté

Pate heeft een zeer filmend en vet mondgevoel. Ook is er altijd een leverachtige toon. Wildpaté voegt daar nog een meer uitgesproken smaak aan toe. Dat maakt het voor rode wijn lastig. Kies daarom voor een 'vette' droge witte wijn, of nog beter voor een mooie witte met restzoet. Denk aan een Riesling Spätlese.

Heb je een wijn-spijs vraag?

Stel hier je vraag..