Olijfolie & Azijn
We hoeven niemand meer te vertellen hoe gezond olijfolie is. Boordevol onverzadigde, goede vetten. Maar goede kwaliteit olijfolie is ook ontzettend lekker. Samen met azijn of aceto balsamico als heerlijke dressing over de sla. Maar ook op het laatst toegevoegd aan gekookte of roergebakken groenten en stampotten. Gebruik je olijfolie met azijn/aceto als dressing, let dan op de goede verhouding. Tweederde olie en eenderde azijn is meestal prima. De extra vergine olijfolie en de azijnen/balsamico's die wij verkopen zijn van topkwaliteit. Proef het maar!
Tips & Tricks Olijfolie
Licht, lucht en tijd zijn de grootste boosdoeners van olijfolie en azijn. Vandaar dat goede olijfolie en azijn altijd in een donkere fles zit. Zet je fles olijfolie ook altijd op een donkere plek.
De drie officiële benamingen om de smaak van olijfolie aan te duiden, zijn fruitig, bitter en scherp.
Om olijfolie te proeven doe je een klein beetje olijfolie in een glas. Dek af met je hand en wals de olie rond. De juiste proeftemperatuur is ongeveer 26 °C. Neem een klein slokje. Net als bij wijn laat je de olie even extra door je mond gaan om lucht toe te voegen. Moet je kuchen, dan is de olijfolie peperig. Een goede olijfolie is niet vet: je mond is vlak na het proeven alweer schoon.