Quinta do Monte d’Oiro
Op een uniek en dynamisch stuk landschap ten noorden van Lissabon loopt de Wijnregio Lisbao. Midden in de regio op nog geen 100km vanaf Lissabon ligt het wijnhuis Quinta do Monte D’oiro. Sinds de jaren tachtig produceert het familiebedrijf onder leiding van eigenaar José Bento dos Santos met name druiven uit het noordelijke Rhônedal. Viognier voor wit en syrah voor rood. Dat verwacht je niet direct in Portugal. José is bevriend met een van dè topproducenten uit de Rhône, Michel Chapoutier, dat is de link. Quinta do Monte D’oiro maakt verfijnde, elegante wijnen die zowel passen bij een aperitief als bij een diner.
Portugal, Lisboa
Quinta do Monte d'Oiro Tinta Roriz
Smaakprofiel | Zwarte kersen, bramen, lichte houttoon, mineralen, lengte |
---|---|
Druivenras | Tinta Roriz |
Franse invloeden
Waarom Franse druiven in Portugal? Toen José, de vader van Francisco, besloot zijn percelen te herplantten in de jaren 80 deed hij eerst uitgebreid bodem-en klimaatonderzoek. Hij kwam erachter dat de regio en het land lijkt op het Franse wijngebied de Côtesdu- Rhône. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk en kleigrond en er heerst een Mediterraans klimaat met Atlantische invloeden door de frisse wind uit zee. Dé perfecte omstandigheden voor de Franse druiven syrah en viognier. José kocht klonen van wijnstokken uit de Franse topregio’s Hermitage en Côte-Rôtie om zijn wijnen van te gaan maken in Portugal. Naast syrah en viognier zijn ook de nationale blauwe druiven als touriga nacional en tinta roriz en arinto en marsanne voor de witte wijnen aangeplant.
Biologisch
Sinds 2006 zijn de wijnen van Quinta do Monte d’Oiro officieel biologisch gecertificeerd. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van pesticiden, herbiciden, insecticiden en kunstmest. Dit komt het land én de wijnen ten goede. Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan het land en de wijnstokken. De wijnmaker kiest voor een lage opbrengst per wijnstok om meer expressie en power in de wijn te krijgen.
Grand Cru
3,8 hectare is bestempeld als ‘Grand Cru’ wijngaard waar de druiven voor de Reserva wijnen groeien. Alleen de beste druiven worden gebruikt. Intensiteit, elegantie en kracht zijn gebundeld in deze wijnen.