José Luis Chueca is als kind in de ketel met Garnacha gevallen, dus een loopbaan in de wijn was zijn lot. Nu is hij als technisch directeur van Bodegas Borsao de baas over drie kelders, 9,5 miljoen kilo druiven en 2.260 hectare wijngaard. Zijn grote liefde? Garnacha, de koning van de streek en de keizer van de kelders. ‘Onze wijn verovert de wereld, dat had mijn vader zich niet voor kunnen stellen.’

Campo de Borja

In wijnstreek Campo de Borja, waar Bodegas Borsao is gevestigd, groeien druiven op glooiende wijngaarden zo ver het oog reikt. Kurkdroog kan het hier zijn, en verschroeiend heet. ‘Soms wordt het hier veertig graden. De wijnstokken moeten lijden, dan geven ze de beste wijn. Hoe ouder de stokken, hoe minder de opbrengst en hoe hoger de concentratie. ‘Dat levert waanzinnige wijnen op’, aldus wijnmaker José Luis Chueca. Vooral garnacha groeit er in zijn wijngaarden, ruim zeventig procent van de hectares is beplant met deze inheemse druif. Cabernet sauvignon en merlot zijn ook toegestaan, maar eerlijk is eerlijk: die houden het in die hitte niet uit. ‘We hebben de wijngaarden van cabernet herplant met syrah, dat gaat beter,’ vertelt José. ‘Logisch, want dat is een druif uit Zuid-Frankrijk, waar het ook best heet kan worden. Ook in Australië krijgt syrah hoge temperaturen voor z’n kiezen. Maakt ‘m niks uit, hij heeft het zelfs nodig om goed te gaan smaken.’

Garnacha, de ster van het wijnhuis

In de jaren tachtig en negentig was de Garnacha druif niet echt populair; er werden duizenden hectares gerooid. Zelfs toen zag José al mogelijkheden. ‘Het is een uniek ras. Een krachtpatser, bomvol fruit. We dachten jarenlang dat deze wijn alleen jong gedronken kon worden, maar we hebben gemerkt dat hij ook prachtig kan ouderen. Geef ‘m tijd, heb wat geduld, dan zul je daarvoor rijkelijk beloond worden.’ Geduld, dat heeft José in de wijngaarden; hij oogst het liefst zo laat mogelijk. ‘Rijpere druiven hebben die mooie, rijpe tannines. Ik wil geen groene smaken in mijn wijn, maar juist de sappige fruitsmaken van zacht, rijp fruit.’

Met deze benadering van wijn maken en de potentie van de garnacha krijg je fantastische wijnen. Een oudere garnacha heeft nog steeds dat fruit, maar ontwikkelt ook kruidige geuren en smaken, zoals van kaneel en kruidnagel. ‘Je kunt ‘m zomaar vijftien jaar bewaren’, zegt José. ‘Dat hangt natuurlijk wel af van de wijn, het wijnjaar en of je een goede kelder hebt met een constante temperatuur. Het zijn wijnen met enorme finesse, en daar ben ik trots op. Krachtige wijnen, maar nooit té.’

Wereldwijd in de prijzen

Het regent wijnprijzen bij Borsao: Decanter Awards, vijf sterren in de Peñín Guide en Japanse Sakura Awards, om er een paar te noemen. Die zegetocht van garnacha hangt samen met de ontwikkeling van Campo de Borja als serieus wijngebied, legt José uit. ‘Niemand, mijn vader ook niet, geloofde dat wij een topproducent konden worden. In zijn tijd exporteerde Spanje sowieso maar weinig wijn. Kwam er een bestelling uit een ander deel van Spanje, dan was dat heel wat.’ Tegenwoordig vliegen de wijnen van Borsao de hele wereld over. Het is allemaal te danken aan de kracht van garnacha, zegt José. ‘Die power heeft onze wijn altijd gehad, maar nu pas bereiken we mensen die dat weten te waarderen. Het is toch ongelofelijk? Wijn zoals we al jaren maken, want het karakter van onze wijn is onveranderd. Wij hoeven alleen maar te zorgen voor gezonde wijngaarden en goede druiven, dan komt de rest wel goed.’ 

Ontdek de wijnen van Bodegas Borsao exclusief bij Hein Post

Uitgelicht