Het wijnbedrijf van Matteo Correggia, gelegen in het Roero gebied ten westen van de Tanaro rivier ter hoogte van Alba, produceert een uitgebreide selectie wijnen met druiven afkomstig van 20 hectare wijngaarden. De wijnen zijn het product van de bodem in Roero, waar de wijngaarden hun wortels hebben: zanderige gronden, arm aan klei en slib, maar rijk aan mineralen en dus geschikt voor de productie van elegante, geurige wijne.

Achtergrondinformatie
De arneis druif werd in het verleden vaak oneer aangedaan, niet zozeer vanwege de druif zelf, maar omdat ze niet altijd op een correcte wijze werd geïnterpreteerd door de wijnmaker. In de afgelopen 20 jaar is er echter veel veranderd onder impuls van verregaande analyses en nieuwe technieken. Daardoor behoren de wijnen van deze druif nu bij de beste witte wijnen van Italië. In 2008 al werd bij Correggia geëxperimenteerd met gedeeltelijke maceratie op de schillen. Bovendien is ook gebleken dat het bottelen onder schroefdop de wijn ten goede komt. De wijngaarden waaruit deze wijn wordt gemaakt bestaan uit fijn zand en klei en liggen tot 230m boven de zeespiegel. Er wordt met de hand geoogst en de wijn rijpt ongeveer vier maanden in tanks van roestvrij staal. Er worden elk jaar ongeveer 48.000 flessen van gemaakt. Hij is fris en speels in de mond met het parfum van amandel, perzik en abrikoos.

Wijnhuis
Matteo Correggia erfde de wijnkelder van zijn familie in 1985 en besloot een ambitieus project voort te zetten: hoogwaardige wijnen maken in een onderschat gebied.

Matteo Correggia kwam in 2001 om het leven tijdens een onfortuinlijk ongeval in de wijngaard. Op dat moment, hij was toen 39 jaar oud, had hij zijn stempel al weten te drukken en was hij er in geslaagd de Roero eigenhandig op de wereldkaart te zetten. Hij genoot ook aanzien bij notoire collega's uit de streek. Onder impuls van Roberto Voerzio en Elio Altare ontwikkelde hij zijn eigen stijl, aangepast aan het terroir (Roero). Twee legendarische wijnen zagen het daglicht, Marun (100% barbera) en Le Val dei Preti (100% nebbiolo). Als enige niet-Barolo producent mocht hij deel uitmaken van het selecte clubje dat bekend stond onder de naam 'Barolo Boys'. Na zijn overlijden nam zijn moedige echtgenote Ornella de fakkel op onnavolgbare wijze over. Intussen leidt ze samen met haar kinderen (Brigitta & Giovanni) het wijnbouwbedrijf dat gevestigd is in Canale bij Alba.

Ooit waren deze heuvels groen van de algen. Tegenwoordig zijn ze een schatkamer van fossielen en schelpen die de magie van de Roero vertellen.

De Roero is een wijnbouwgebied (genaamd naar een Middeleeuwse familie) ten noorden van de Tanaro rivier in de provincie Cuneo die onderdeel uitmaakt van de regio Piemonte. In 2014 werd de streek (samen met de Langhe en Monferrato) uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. De druivensoorten die er de dienst uitmaken zijn arneis en fovorita (wit) en nebbiolo, barbera en in mindere mate bonarda (rood). Bij Correggia wordt er op een biologische manier aan wijnbouw gedaan, dikwijls met een knipoog naar de biodynamie. Het gebruik van sulfieten wordt tot het absolute minimum beperkt en een aantal wijnen worden met schroefdop aangeboden om zodoende het risico op kurksmet te beperken en de frisheid van de wijnen te vrijwaren. De wijnen worden met regelmaat door de nationale en internationale pers geprezen. De frivole etiketten worden ontworpen door kunstenaar Coco Cano en weerspiegelen het dynamisme waarmee de familie Correggia te werk gaat.

Ontdek de wijnen van Matteo Correggia

29 februari 2024