De Champagne is de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk. Het wijngaardareaal is goed voor 0,5% van de totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden. Daarop verbouwen 16.200 boeren hun druiven. 28% van deze druiven wordt door deze boeren gebruikt om zelf champagne te maken. De rest wordt verkocht aan de 360 champagnehuizen. Die produceren samen een duizelingwekkend aantal van 295.000.000 flessen per jaar, goed voor een omzet van 4,2 miljard euro!
Champagne, het proces..
Champagne begint als een stille wijn. Hieraan wordt (na de alcoholische gisting) een mengsel van gist en suiker toegevoegd. De champagne in wording gaat op fles met een kroonkurk om zijn tweede gisting te ondergaan. Doordat dit in de fles verloopt, blijven de koolzuurbelletjes in de wijn gevangen. Dit noemt men ook wel: méthode traditionelle (vroeger champenoise). Een gewone champagne blijft minimaal 15 maanden in de kelder rijpen voordat hij verkocht wordt, een millésimé minimaal 36 maanden, maar vaak nog veel langer.
In de ondergrondse kelders van de Champagne (samen 200 kilometer lang!) liggen zo’n 980 miljoen flessen te rijpen. Tijdens dit proces ontstaat mettertijd een bijzonder product. Dode gistcellen (de 'lie') die door de 'remuage' naar de bodem van de fles zijn gezakt geven de champagne zijn complexiteit en licht gistige toon. Het resultaat is een uitmuntende mousserende wijn. Met een zacht en romig mondgevoel, aroma’s van hazelnoot, amandel, toast en een honingachtige rijkdom, een fijne mineraliteit en intensiteit.
Stukje geschiedenis..
Het maken van mousserende wijn in de Champagne begint aan het eind van de 17e eeuw. Dit is ook de tijd van één van Champagnes bekendste persoonlijkheden: Dom Pérignon (1638 -1715). Deze blinde monnik werd in 1668 door de kerk gestationeerd in Hautvillers en als keldermeester heeft hij een enorme invloed gehad op de stijl en perfectionering van champagne. Echter, de kenmerkende mousse in de wijn heeft hij, anders dan vaak wordt aangenomen, niet uitgevonden. Waarschijnlijk heeft hij het grootste deel van zijn leven juist gewijd aan het voorkomen ervan!
To blend or not to blend
De belangrijkste stap in het maken van een champagne is de assemblage, het mengen van de basiswijnen. Die zijn van verschillende druiven, herkomst, stijlen en leeftijd. Wordt het een wijn zonder oogstjaar (waaraan wijnen van oudere jaren, de vins de réserve, worden toegevoegd). Of juist een millésimé (een wijn uit één oogstjaar). Een rosé champagne of een blanc de blancs (alleen van witte druiven, en in de Champagne betekent dat: chardonnay), een blanc de noirs (alleen van blauwe druiven: pinot noir en pinot meunier) of een champagne afkomstig van één bepaald perceel. Keuzes, keuzes!
Meerdere jaargangen
Een millésimé mag alleen zijn gemaakt van druiven uit het jaartal dat op de fles staat. Het zijn bijzondere flessen, want ongeveer 85% van de champagnes is samengesteld uit meerdere jaargangen. Daarom vind je ook bijna nooit een jaartal op het etiket vermeld; een bijzonder aspect waarmee Champagne zich onderscheidt van andere wijngebieden. Alleen in uitzonderlijk goede oogstjaren wordt een millésimé (ook wel vintage genoemd) champagne gemaakt.
Overigens worden niet alleen verschillende oogstjaren in de Champagne geblend, maar ook druivenrassen en druiven van verschillende wijngaarden. Dit allemaal om een consistente eigen stijl te creëren, een huisstijl.
Ontdek de Champagne van Hein Post