De wijnen van Cà Maiol zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel of via de webshop.

Overal aan het Gardameer staan de flessen van Cà Maiol op tafel. Logisch, want de vrolijke, lichtvoetige en frisse wijnen zijn simpelweg onweerstaanbaar. En ze zijn ook nog eens ideale begeleiders bij zomerse salades, pasta en vis van de grill. Wij nemen je mee in het verhaal achter deze heerlijke wijnen bij onze producent azienda agricola Cà Maiol.

Cà Maiol
Cà Maiol is het geesteskind van de Milanese ondernemer Walter Contato. Hij stichtte het wijnhuis in 1967 met een vooruitziende blik: hier, in het hart van Lugana, genesteld tussen het Gardameer en de Morainic Hills, zouden wel eens hele mooie wijnen geproduceerd kunnen worden. Destijds waren er maar 7 producenten van Lugana-wijnen, tegenwoordig zijn dat er 130!

Lugana DO
De meeste producenten in Lugana maken lichtvoetige en loepzuivere ‘DO Lugana's’. Fris, een beetje bloemig en tropisch, met een klein amandelbittertje op het eind. Vakantiewijnen om verliefd op te worden! Heb je zo’n DO Lugana-wijn in handen, dan weet je zeker dat de wijn uit Veneto of Lombardia komt en altijd voor minstens 90% uit de turbiana-druif bestaat; dat is wettelijk zo bepaald.

Trebbiano Druif
Op het eerste oogt lijkt de turbiana een makkelijke druif om mee te werken. Hij groeit overal waar ie kan profiteren van de harde kleigronden en kalkrijke bodem aan de zuidzijde van het Gardameer, maar een delicaat typetje is het wel. Als je turbiana niet voorzichtig behandelt, komen er bepaalde polyfenolen vrij, stoffen die van invloed zijn op de smaak, kleur en structuur van de wijn. Zo heeft turbiana een dikke schil waarin de stof catachin zit. Dit zorgt voor een onplezierige bittere smaak. Veel wijnhuizen compenseren dit door meer (rest)suiker te gebruiken. Maar bij Cà Maiol kunnen ze door de nieuwe zwaartekrachttechniek in de kelder het sap snel scheiden van de catachin en daardoor loepzuivere wijnen maken met bijna geen restsuiker.

In de buurt van het Garda Meer?
Bezoek het indrukkende wijnbedrijf Cà Maiol. Als je het einde bent van de lange oprijlaan met aan weerszijde bomen en opgestapelde houten wijnvaten, doemt een prachtig landhuis op. Met een kelder waarin alles er spic en span uit ziet; van grote RVS-tanks, tot een ‘betonnen ei’ en houten vaten; alles oogt als nieuw. 7 dagen per week is het azienda geopend voor rondleidingen en proeverijen.

06 april 2023