RRRRRIESLING! DE DUITSE WONDERDRUIF LEVERT EEN WIJN VOOR IEDEREEN. MAAR WAT MAAKT DE WIJN ZO AANTREKKELIJK? DAT IS ABSOLUUT DE FRISHEID. DAARNAAST HEBBEN RIESLINGS EEN BLOEMIGE GEUR EN SMAKEN ZE NAAR APPEL, LIMOEN EN PERZIK, MAAR OOK NAAR HONING, SPECERIJEN EN ROZIJNEN. MAAR NAAST DE SMAAK EN HET AROMA IS HET VOORAL OOK DE VEELZIJDIGHEID: MET RIESLING KUN JE ECHT ALLE KANTEN OP.

Overzicht met de rieslings van Hein Post vind je hier.

Ooit, toen Duitse monniken erachter kwamen dat ze niet konden concurreren met Franse rode wijn, hadden ze een aha-erlebnis van jewelste: ze gingen zich toeleggen op hun eigen, witte riesling. Waar de naam riesling precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Het kan te maken hebben met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), ‘reissend’ (hoog) zuur, edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout). Hoe dan ook, beetje bij beetje veroverde de druif vanaf de middeleeuwen het land van onze oosterburen. Inmiddels staat riesling wereldwijd aangeplant, met nog altijd Duitsland aan top

Vergelijkbaar met de Bourgogne
De kwaliteitspiramide van de Duitse wijnbouw is internationaal vergelijkbaar met bijvoorbeeld de kwalificatie in de Bourgogne. De hoogste kwalificatie is ‘Grosse Lage’ (de allerbeste wijngaarden, of wel Grand Cru). Vaak wordt ook het wijngaardperceel op het etiket vermeld. De droge wijnen uit een Grosse Lage worden ‘Grosses Gewächs’ genoemd. De Grosse Lage wordt gevolgd door ‘Erste Lage’ (Premier Cru), ‘Ortswein’ (Gemeente-appellatie) en tot slot ‘Gutswein’ (zoals Bourgogne tout court, de instapwijn van het wijnhuis). 

Weinut Emrich-Schönleber
Wij zoomen in op Emrich-Schönleber, een van de top 10 Duitse wijnproducenten. Dat we hier met een topproducent te maken hebben is overigens ook aan de flessen te zien. Op een deel van de wijnen is het zogenaamde VDP-logo afgebeeld, het ‘Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter’. Bij dit prestigieuze clubje zijn zo’n 200 Duitse top-producenten aangesloten. Je herkent de leden aan de flescapsule met de tekening van een adelaar met een tros druiven op zijn borst. Van buiten en binnen ziet het er heel strak uit en dat geldt ook voor de wijnen; hier komen liefhebbers van hele goede, strakke Rieslings elk jaar voor terug. Gelukkig heeft Gastrovino een jarenlange relatie met EmrichSchönleber, zodat we verzekerd zijn van een deel van de geliefde wijnen.

Met Riesling aan tafel
Met Riesling kun je alle kanten op. Met vis ga je sowieso nooit mis in of grijp je nooit mis. Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varkensvlees. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn geweldig bij Aziatisch eten. Het subtiele zoet blust het pittige. De echte zoete Rieslings combineren waanzinnig met appel/perentaart, ananas en met witte chocola. Maar op zichzelf zijn deze sweethearts misschien wel het spannendste dessert denkbaar

 

29 april 2022