ZODRA DE ZON GAAT SCHIJNEN TREKKEN WIJ EEN FLES ROSÉ OPEN. WANT GEEN ENKELE WIJN SCHREEUWT ZO OM ROKJESDAG, TERRAS EN STRAND ALS ROSÉ. MAAR WAT IS DIT EIGENLIJK VOOR WIJN EN HOE EN WAAR WORDT-IE GEMAAKT?

Alle Rosé van Hein Post Wijn & Delicatessen vind je hier.

Er zijn rosés van bekende en onbekende druivenrassen en in allerlei stijlen. Van vedergewichtjes voor lange, luie loungefeesten aan het strand tot gespierde types om stevig bij te eten. Er bestaat een rosé voor elk moment en ieder seizoen. Maar de allerbekendste en populairste is al jarenlang die uit de Provence. Die prachtige zalmroze kleur alleen al… De Provence is de grootste (kwaliteits-) roséproducent ter wereld. Jaarlijks vliegen er een dikke 170 miljoen flessen de wereld over. Al komen de rosés uit de rest van Frankrijk en de wereld steeds dichterbij!

Groot gebied
De prachtige lichte kleur is weliswaar heel kenmerkend, maar wist je dat er enorm veel kwaliteits- en smaakverschillen zijn in rosés? De Provence is een groot gebied met verschillende appellations, waar zowel slobberrosés als ook top premium wijnen worden gemaakt. Je hebt rosé uit de Provence van zes euro, maar ook van meer dan twintig euro. Door de populariteit van Provencewijnen (verantwoordelijk voor 40% van alle Franse rosés) zou je het bijna vergeten, maar ook in de rest van Frankrijk wordt volop rosé gemaakt. In de Loire bijvoorbeeld, waar Chinon en Anjou de populairste rosés zijn. Opkomend zijn rosé wijnen uit de Côtes-du-Rhône: de wijnen uit deze regio hebben toetsen van kers, delicate aroma’s van rood fruit en een aangename frisheid. Een populaire combinatie!

Van Rosado tot Weiβherbst
Rosé kan én wordt bijna overal ter wereld gemaakt; in bekende wijnlanden als Italië (rosato) en Spanje (rosado), Duitsland (Weissherbst) en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, en in minder bekende wijnlanden als Kroatië, Uruguay, Libanon en Thailand. Zolang er maar blauwe druiven staan aangeplant. En wist je dat Zuid-Afrika als roséland steeds meer aan populariteit wint? In Zuid-Afrika liggen namelijk de temperaturen zelfs in de koudste maanden van het jaar rond de 26 tot 27 graden. Daarbij liggen de wijngaarden zo dicht mogelijk langs de kust. De zeewind is koeler en zorgt daarmee voor een perfecte temperatuur voor de wijnproductie. De ideale omstandigheden om heerlijke rosés te produceren. 

Schilweking
Zachtroze, poederroze, zalmroze… van héél licht tot robijnrood; de kleur van rosé kan veel kanten op schieten. Rosé dankt zijn kleur aan het weken van de schillen, net als bij rode wijn, van blauwe druiven in het eigen sap. Alleen is de duur van deze schilweking veel korter dan bij rode wijn. Hoelang verschilt per producent – en het levert een waaier aan roze kleurschakeringen op. Hoe langer de schilweking, des te meer kleur, en uiteindelijk komt er een moment dat de wijn het roséstadium voorbij gaat en een rode wijn wordt

Rosé aan tafel
Rosé kan volledig droog zijn, mierzoet en alles ertussenin. Het jeugdige, frisfruitige karakter is de kracht van rosé en dat maakt het ook zo’n fijne ongecompliceerde begeleider van een veelvoud aan gerechten. Op terrasjes wordt tegenwoordig zoveel rosé geschonken dat soms wordt vergeten dat rosé ook een prachtwijn is om bij te eten. Veel Aziatisch eten combineert uitstekend met rosé, juist ook de pittige gerechten. Natuurlijk zijn Provençaalse gerechten, zoals een salade Niçoise, gemaakt om bij rosé te drinken, evenals tapas. Zalig is de combinatie met lamsvlees, en lichtere gerechten van de barbecue passen ook heel goed bij rosé.

29 april 2022