Als je deze twee wijnen nog niet kent, dan moet je ze absoluut proeven. Twee Soave's van de familie Dal Cero uit Roncà in Veneto. De gewone Soave is wellicht de beste droge witte wijn rond de tien Euro uit ons assortiment, de cru Runcata van dezelfde garganega druif heeft de rijkdom van een witte Bourgogne. Totaal verschillend, maar beide wijnen zijn een ware traktatie. Salute!

Dal Cero Soave

 

Zeldzaam goede Soave. Een wijn die zijn afkomst ontstijgt. Heldere bleekgele kleur. Subtiele aroma’s van citrusfruit, appel en witte perzik. In de mond is de wijn sappig en fris en zeer elegant met een karakteristiek amandelbittertje in de lange finale. Een fantastische combinatie met parmaham, gamba's, mosselen en coquilles.

Dal Cero Runcata

 

 

Deze Soave Superiore heeft 12 maanden in grote foeders doorgebracht. Intens strogele kleur met groen-gouden reflectie. Rijke geur van acacia bloesem, rijp fruit en noten. Zachte aanzet met veel body en een geweldige structuur. Opvallend mooie zuren (het leven van een witte wijn) en een enorme lengte. De wijn wordt nog beter na een paar jaren opleg. Schenk deze wijn bij rijke visgrechten, wit vlees en gevolgetle.

Familie Dal Cero
Dal Cero combineert het grootste respect voor traditie met de allernieuwste technieken. Persoonlijke aandacht, nauwkeurige selectie van de druiven, alles om de ziel van het terroir in de fles te krijgen. Wijnhuis Dal Cero heeft in drie gebieden in Italië wijngaarden: in Roncà vlakbij Soave, in het Valpolicella gebied (beide in Veneto) en in Cortona in het zuidoosten van Toscane. Deze keer zoomen wij in op de wijngaarden in Roncà, Veneto.

Wijngaarden
De wijngaarden van Dal Cero bevinden zich in het Soave subgebied Monte Duello. Dit gebied bestaat voor 110 hectare uit wijngaarden, waar Dal Cero er 15 van bezit. De druiven die alle aandacht van de familie Dal Cero krijgen zijn de inheemse witte druivensoorten garganega en durella, maar ook chardonnay en pinot grigio zijn aangeplant. Monte Duello is een vulkanisch gebied dat al een lange tijd gebruikt wordt voor de wijnbouw. Het uitzicht is eindeloos; zo kun je genieten van de vulkanentoppen van de Monte Crocetta en Calvarina. Het is dan ook niet gek dat de grond in dit gebied voornamelijk bestaat uit vulkanisch gesteente, met steile hellingen en diepe bodems met kleiachtige structuur. Het gebied kenmerkt zich door een opvallende ventilatie, zelfs in de zomer. Dit zorgt voor de nodige dagelijkse temperatuurschommelingen, wat bijdraagt aan de gezondheid en kwaliteit van de druiven. Hier maakt Dal Cero haar eigen cru, de Dal Cero Soave Superiore Runcata. Deze wijn kan zich meten met de mooiste Chablis wijnen!

Het allerbeste
Nauwgezet controleert wijnmaker Davide elke stap, van druif tot wijn: van de activiteiten in de wijngaarden tot na het bottelen. Niet naar wens? Dan perfectioneert hij het proces, met het uiteindelijke doel te streven naar het allerbeste.

27 maart 2023