De wijn waar Bordeaux jaloers op was 

Welke wijn was dat en hoe ver terug moeten we dan in de tijd? De wijn was Cahors en we gaan terug naar de middeleeuwen, de 13e eeuw. Cahors is een kleine stad in zuidwest Frankrijk, gelegen aan de sterk meanderende rivier de Lot, ongeveer 200 km oostelijk van de stad Bordeaux. Het wijngebied wordt algemeen beschouwd als het oudste van Frankrijk. De vignerons van Cahors hebben een enorme troef in handen als het aankomt op het maken van rode wijn. De locale blauwe druif, de côt (ook wel 'auxerrois rouge').

Nooit van gehoord hoor ik je zeggen. Toch kent tegenwoordig bijna elke wijnliefhebber de druif. Het is de MALBEC. Daar kun je stevige diep donkerrood gekleurde wijnen van maken. Stinkend jaloers waren de Bordelais, want hun rode wijnen waren toen niet veel meer dan waterige rosé's (vgl. de latere term voor rode Bordeaux 'claret'). Wat deden ze? Ze lieten de arme wijnboeren uit Cahors extra belasting betalen als ze hun wijn wilden verschepen. Dat moest wel via de havenstad Bordeaux. Of, ze krikten hun eigen magere wijnen op met een flinke scheut Cahors.

Door de eeuwen heen is de reputatie van de donkergeleurde wijnen uit Cahors altijd groot gebleven. De malbec gaf de wijnen zoveel kracht en kleur dat de Fransen ze met respect 'Les Vins Noirs' gingen noemen. Bijna zwart van kleur maar ook vaak spijkerhard en tanninerijk van structuur. Wijnen waarop je kunt kauwen. Tegenwoordig zijn de wijnen veel soepeler, eleganter en fruitrijker dan vroeger. Dat komt met name door moderne vinificatietechnieken. En, soms wordt de malbec wat verzacht met merlot of zelfs verstevigd met tannat. Dat mag van de AOC.

Ik trek graag een fles open van onze Cahors, Château de Hauterive. Van de twee cuvées die wij verkopen is de Cuvée Prestige de mooiste. Het is de topwijn van Gilles en Dominique Filhol. Een wijn met vulling, frisheid en vooral finesse. Met (veel) Malbecs uit Argentinië - dik zoet fruit, een forse dot hout en alcohol - heeft deze wijn niets te maken. Prachtig donker fruit, weinig hout, sap, zijdezachte tannines, fijne zuren, lengte. Heerlijk!

Hij lijkt nog het meest op een elegante ....... Bordeaux!

 

Château de Hauterive Prestige - AOC Cahors
aanbieding van 13.95 voor 12.95

Cahors met finesse, loepzuiver rood en zwart fruit, bijna verstopt hout, kruidige tonen, veel sap en frisheid en een schone, zuivere finale. Gemaakt van 100% malbec, van oude stokken. Veertien maanden op hout. Bewaarpotentieel van zeven tot tien jaar. Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding.

Château de Hauterive - AOC Cahors  malbec/merlot 
Aanbieding van 9.95 voor 8.95

Soepele, licht kruidige rode wijn van 80% malbec en 20% merlot. Rood fruit, bosbessen, laurier, frisheid, medium body. 

03 februari 2022