Tenuta Rapitalà
Vanuit passie
In 1968 trouwde Graaf Hugues Bernard de la Gatinais met Gigi Guarrasi, dochter van een belangrijke familie uit Palermo. Ze begonnen vanuit hun passie met de wederopbouw van de door een aardbeving verwoeste familie wijnkelder. Tegenwoordig wordt het wijnhuis met dezelfde zorg en passie gerund door hun zoon Laurent. Onder zijn leiding is het wijnhuis sinds 2017 gestart met biologische wijnbouw en maken ze gebruik van duurzame energie,afkomstig van de windmolens op de top van de wijngaarden. De naam Rapitalà is afgeleid uit het Arabisch en betekent ‘tuin van God’. Een eerbetoon aan de wijnvelden op Sicilië, waar al sinds de oudheid wijnbouw plaatsvindt.
Uniek terroir
De wijngaarden van Tenuta Rapitalà liggen op glooiende heuvels tussen 300 en 600 meter hoogte, op een land waar klei en zand elkaar afwisselen. Dit unieke terroir maakt het mogelijk om dezelfde wijnstokken te telen met totaal verschillende, specifieke kenmerken. Daarom worden de druiven altijd afzonderlijk van elkaar geplukt en gevinifieerd. Hoe hoger op de heuvel, des te frisser de wijnen en intenser de aroma’s. Hoe lager, hoe krachtiger de wijn en zachter de tannines. Met een selectie van internationale en inheemse druivenrassen geeft dit wijnen van absolute topkwaliteit!
Franse traditie, Siciliaans hart
Dankzij de Franse roots van Graaf Hugues Bernard de la Gatinais, was Rapitalà het eerste Siciliaanse wijnhuis dat de Franse druivensoorten pinot noir en chardonnay aanplantte op het eiland. Tegenwoordig staat het wijnhuis bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Naast wijnmaker Silvio Centonze die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden willen zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gaan. Om dit te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie afkomstig van windmolens die zich bevinden op de top van de heuvels rondom het huis.