Bodegas borsao maakt met twee bevriende wijnmakers zeer exclusieve wijnen Van de garnacha druif, onder de naam Alto Moncayo. Opgericht in 2002, Met als doel om een wereldwijd referentiepunt te worden in de wijnwereld. De Speerpunten: Garnacha wijnen van de hoogste kwaliteit, geproduceerd met 100% Inheemse wijnstokken. De hoogste tijd om deze topwijnen aan je voor te stellen.

De wijngaarden van Bodegas Alto Moncayo zijn verdeeld over drie dorpen in de Campo de Borja Denominación de Origen (DO, wijnkwaliteitsnorm), zowel in terrasvorming als op de heuvels. De oudste wijnstokken staan hier al sinds de jaren ‘70, de nieuwste wijngaarden werden aan het begin van de twintigste eeuw aangeplant. De El Moncayo, het hoogste punt in het Iberische gebergte (2315 m), waakt over de wijngaarden. Het is dan ook deze reus waar het wijnhuis zijn naam aan ontleent.

Authentiek terroir Alto Moncayo bevindt zich in het hoogste deel van de stad Borja, zo’n 500 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden liggen op zo’n 500 – 800 meter hoogte, waar de druiven alle tijd krijgen om langzaam te rijpen. De nabijheid van de eerder genoemde El Moncayo zorgt voor een koel, droog en continentaal klimaat, beïnvloed door de Atlantische Oceaan in de winter en de Middellandse Zee in de zomer. Afhankelijk van de hoogte van de wijngaard, kan deze in verschillende microklimaten liggen. Neem bijvoorbeeld de regenval: de gemiddelde regenval in een lager gebied is zo’n 250mm/jaar, terwijl dit in de hogere gebieden al snel 350mm/jaar is.

De grond waar de druivenstokken staan gepland, staan op de uitlopers van de bergen: stenig, met aan de randen grond van kalksteen of mergel, dolomiet, kwartsiet en leisteen. Dit zijn zeer goed doorlatende grondsoorten die het water door laten sijpelen in de diepere kleilagen.

Garnacha op zijn best

De garnacha-druif is één van de variëteiten die zijn terroir het beste tot uitdrukking brengt. Zo is de garnacha van Alto Moncayo anders dan de rest van het Campo de Borja gebied. Dit komt door de zeer strenge selectie in de wijngaarden, de grondsoort waarop de wijnstokken worden verbouwd, het microklimaat en de leeftijd van de wijnstokken. Deze zijn oud en goed uitgebalanceerd, met een wortelstelsel dat diep de grond in gaat. De inheemse garnacha-druiven van Alto Moncayo, samen met het microklimaat waaraan ze worden blootgesteld, het type bodem en de manier van wijn maken, vormen samen het authentieke inheemse terroir. Het resultaat? Zeer onderscheidende, unieke wijnen, die behoren tot de top van de wereld. Rijke & volle wijnen met een grote fruitigheid en mineraliteit. Te lekker om niet een keer te proeven!

Ontdek de wijnen van Alto Moncayo exclusief bij Hein Post:

Borsao Alto Moncayo Veraton

Bodegas Alto Moncayo

10 februari 2023