Marchesi Antinori
Het is niet voor niets dat Marchesi Antinori zijn oog liet vallen op het Chileense Haras de Pirque, met zijn unieke terroir en enorme potentieel. En de belofte van het estate is ruimschoots ingelost, blijkt uit de wijnen die Cecilia Guzman maakt. Authentieke wijnen, die smaken naar meer..
Wijnmaker Cecilia Guzman
Wijnmaker Cecilia Guzman over de zes wijnen die Haras de Pirque maakt: ‘We hebben de stijl van onze wijnen aangepast. Ze hebben meer karakter, zijn eleganter en veel meer een afspiegeling van de streek waarin ze zijn gemaakt.’ Negentig hectare is beplant met rode variëteiten: cabernet sauvignon, carmenère en cabernet franc. Hoewel carmenère gezien wordt als de signature grape van Chili, weten insiders dat dat eigenlijk de cabernet sauvignon is… ‘Die druif, op deze plek… dát is Chili. Carmenère is wel geweldig om mee te blenden. Het geeft de wijnen zachtheid.’ Cabernet franc is Cecilia’s handenbindertje. ‘Je weet nooit wanneer je hem moet oogsten, en dat betekent dat je veel en vaak in de wijngaard moet zijn en je goed moet kunnen voorstellen hoe hij zich op fles zal gaan ontwikkelen.’ De witte druiven komen uit het kustgebied: chardonnay uit Casablanca en sauvignon blanc uit Leyda. ‘Eerst hadden we witte druiven in Maipo staan, maar ze kwamen daar gewoon niet tot hun recht. Vooral de sauvignon blanc heeft het fris daar aan de kust, maar wát een expressie krijgen ze daarvan!’ De Albaclara van 100% sauvignon blanc is wat Cecilia betreft dan ook de ultieme zomerwijn. ‘Het is een heel minerale, kruidige wijn, die perfect past bij salades en alles uit de zee.’