Geproefd door Henk Beins
Onlangs proefde ik de witte Châteaneuf du Pape van La Nerthe en ging uit mijn dak! La Nerthe is een topdomein, hun rode wijn is groots. Maar toen ik de witte wijn in mijn glas had en ging (en bleef) ruiken en proeven was het voor mij direct duidelijk.

Indrukwekkend!
Deze wijn verdient een plekje bij de grote witte wijnen van de wereld. Complex, vol en rijk, maar ook met frisheid en finesse. Denk aan een Meursault, maar dan met een zuidelijke 'touch'. De druiven zijn ook anders, met name grenache blanc en roussanne spelen een rol in de blend.

Aan deze wijn blijf je ruiken! Bleke citroengele kleur, witte bloemen, citrusfruit, perzik, abrikoos, frisse ananas en mango. In de mond proef je een prachtige spanning, met terugkerend fruit, hele fijne zuren en mineralen. Enorm lange afdronk.

Waar je bij de bereiding van gerechten bij witte Bourgogne roomboter moet gebruiken, is hier goede olijfolie veel meer op zijn plaats. Diverse visgerechten, schaal- en schelpdieren en wit vlees zijn een goede match, krokant gebakken zwezerik is subliem bij deze wijn.

De wijn is natuurlijk niet goedkoop, maar elke Euro dubbel en dwars waard. Zeker als je hem vergelijkt met de gemiddelde Meursault waar je tegenwoordig het dubbele voor betaalt. Per fles:  39.75 Euro. 

Bestel Château La Nerthe Châteauneuf du Pape Blanc via deze link

09 september 2022