De regio Piemonte kun je vinden in het Noordwesten van Italië. De noordelijke en bergachtige regio grenst aan de Zwitsere Alpen in het noorden en de Franse Alpen in het westen. De naam Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ in het Italiaans. Aan de voet van de Alpen, waar de bergen overgaan in heuvels om uiteindelijk in de gladgestreken vlaktes uit te monden, bevindt zich één van de beste rode wjinstreken van de wereld. De wijngaarden bevinden zich meestal op steile hellingen of terrassen om zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zon te liggen. Hoewel de druiven hier uitstekend groeien en rijpen, hebben de wijnstokken van de beroemde Nebbiolo & Barbera het niet makkelijk. Ze moeten er moeite voor doen om zich te ontwikkelen, wat hele karaktervolle wijnen oplevert. Hoewel Piemonte als omvang het vijfde wijngebied is van Italië, behoort het qua kwaliteit dus tot de absolute top. Wat kun je verder doen in Piemonte, behalve je onderdompelen in de wereld van zijn fantastische wijnen? Breng een bezoekje aan de hoofdstad Turijn, of de toeristische trekpleister het Lago Maggiore. Of ga wandelen in de bergen en wordt verliefd op de kleine dorpjes en fantastische delicatessen in de regio. Piemonte, het bezoeken waard!

Barbera druif
Wij zoomen deze keer in op de barbera druif. Een parel uit Noord- Italië, die zorgt voor heerlijke, wereldberoemde wijnen van hoge kwaliteit. Naast de nebbiolo is dit dé trots van Piemonte. De druif vond hier zijn oorsprong, en inmiddels is het de meest commerciële druif van deze regio. De Barbera is in alle opzichten een moderne wijn. Het fruit is uitbundig aanwezig, de wijn bezit een goede structuur en een attractieve lengte. Verder zijn de tannines zo zachtaardig dat ze gemakkelijk door het verse eikenhout heen snijden. Bijna alle Barbera wijnen moeten jong worden gedronken & gaan goed samen met wat rijkere, vettere gerechten. Een fantastische combinatie is een Barbera met de andere trots uit Piemonte: truffel.

Elio Perrone (link)
Elio: een voornaam die gedeeld wordt door vader en kleinzoon. Het herinnert de familie eraan om de connectie met hun roots te behouden, terwijl hier ook zeker vooruit gekeken wordt naar de toekomst. Iedere oogst, wijn en etiket wordt met een uitzonderlijk oog voor detail benaderd. Dat heeft vader Elio zijn zoon (Stefano) geleerd. Want in Italië stap je niet zomaar uit het familiebedrijf. Dus ging ook Stefano Perrone, voormalig Italiaans motorcrosskampioen, over stag. In het hart van het ‘Moscato gebied’ in Piëmonte, maakt Stefano de meest verrukkelijke rode Barbera wijnen & sprankelende dessertwijnen. Hij heeft er, sinds hij in 1989 aan het roer kwam, voor gezorgd dat de kwaliteit van de druiven flink omhoog is gegaan en de technieken in de wijnkelder gemoderniseerd.

La Gironda (link)
Dit domein ligt in Nizza Monferrato (Asti) en is al z’n 30 jaar actief in de wijnbouw. Jarenlang zijn de druiven verkocht aan andere producenten, maar in 2000 besloot eigenaresse Susanna Adamo dat het anders moest. Met ‘slechts’ 7 hectare, gelegen op de beste terroirs, halen wijnmakers Guiliane Noé en Beppe Rattazzo het allerbeste uit de druiven. Het is dan ook niet zomaar dat La Gironda al jaren tot de top behoort van de barbera producenten. Jaar in jaar uit krijgen de wijnen zéér hoge waarderingen in belangrijke wijngidsen, zoals de Gambero Rosso. De barbera’s van La Gironda zijn fruitiger, sappiger en toegankelijker dan de vaak stroeve en traag rijpende nebbiolo wijnen.

07 oktober 2022