Nee, een gelukkig huwelijk zal het nooit worden - de vaderlandse media en het fascinerende product wijn. Afgelopen vrijdagavond, NPO 2, Omroep Max, het programma Meldpunt. Over port, Tawny port. Foute boel, gesjoemel. Oei, ik ga er eens goed voor zitten. Zitten er deskundigen aan tafel? Ja hoor, de voorzitter van de branche organisatie KVNW (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) èn een collega vinoloog. 

De Rijks Universiteit Groningen heeft een chemische (koolstof 14) analyse gemaakt van een groot aantal flessen Tawny Port van verschillende producenten. De analyse geeft een vrij nauwkeurig beeld van de ouderdom van de port in de fles. Maar.... we onderzoeken hier geen Vintage port, een port van één oogstjaar met vermelding op het etiket, maar Tawny port. Tawny port is altijd een BLEND van diverse jaargangen (jongere, oudere) die rijpen op hout. Portshippers maken een uitgekiende assemblage van deze jaargangen en vullen deze af op fles, na uitgebreide proefsessies. Het Instituto do Vinho do Porto ontvangt monsters voor goedkeuring.

De producent heeft de mogelijkheid om hun Tawny ports te etiketteren als 10 Years Old Tawny, 20 Years, 30 Years en 40 Years. Een dergelijke port moet het karakter hebben in geur en smaak van een 10-, 20-, 30-, of 40-jaar oude port. Bij de tophuizen worden soms kleine percentages in de blend gebruikt met port die al meer dan 80 jaar op vat ligt. Natuurlijk kost dat een paar centen.

Waar zit nou mijn irritatie? Er is niemand in de studio die in een paar zinnen even uitlegt hoe de vork in de steel zit. 'Nederland' hoort iets over 'oude' port, weet nog steeds niet dat Vintage port (en Late Bottled Vintage en Colheita) een port is van de druiven van één oogstjaar en Tawny port een blend van ports van diverse jaargangen. Aan het panel portliefhebbers heb ik ook niet veel, want men zegt doodleuk dat de port in de fles moet corresponderen met het jaar dat op het etiket staat. Er staat geen 'jaar' op het etiket. Een 10 Years Old Tawny is niet 10 jaar oud (vorig jaar? volgend jaar?). Het is een smaakomschrijving. 

Meldpunt ontmaskert een paar B merken, die Tawnies op de markt brengen die niet zo zijn gemaakt als is voorgeschreven. De sjoemel Tawnies. OK, weg ermee. Maar de goede en de tophuizen maken juist een fantastisch product waar iedereen van kan genieten.  Ach, weet je wat. Ik neem een glas van onze 10 Years Old van Ramos Pinto. Of toch de 20 Years van Calem?

Bij HeinPost.nl kunt u een groot assortiment port kopen

 

18 januari 2022